Arapapıştı Kanyonu

Katılım
1 yıl 4 ay 14 gün
Mesajlar
302
Tepkime puanı
103
Norveç fiyortlarına benzerliği ve harika manzarası ile doğa tutkunlarının görmek isteyeceği tam bir doğa harikası.



ARAPAPIŞTI KANYONU


Aydın’ın Doğa Güzelliği – Arapapıştı Kanyonu


Arapaştı kanyonu Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde, Kemer Barajı’nı besleyen Akçay nehrinin oluşturduğu kanyondur. Uzunluğu 6 kilometre olup seyir teras kısmı Denizli, Aydın ve Muğla illeri üçgeninde bulunuyor. Halk arasında bilinen adı Arapaştı kanyonun bir diğer ismi İnceğiz kanyonudur. Kanyon 2017’de Aydın Belediyesi tarafından turizme açılarak tekne turları düzenlenmeye başlandı. Siz de mavi ve yeşilin eşliğinde kanyonda tekne turlarına katılabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonun Hikayesi

Arap Baba ya da Arapapıştı Tepesi denen yerde esmer tenli kendi hayvanlarını otlatan bir çoban yaşardı. Çobanın ten renginden dolayı ona Arap çoban derlerdi. Köylüler Arap çobanı aralarına almaz, onunla konuşmazlardı. Bir gün fark ettiler ki Arap Çoban’ın sürüsü gün geçtikçe büyüyor, bütün çobanların hayvanlarından daha semiz ve daha bol etli ve daha bol süt veriyordu.

Diğer çobanların sürüleri gün geçtikçe azalıyor çaresiz bir şekilde Arap çobanın sırrı nedir diye merak ederek uzaktan sırrını öğrenebilmek için Arap çobanı gece gündüz izlemeye başlarlar. Bu şekilde öğrenemeyeceklerini anlayan köylüler sırrını açıklaması için Arap Çoban ile konuşmaya karar verirler. Arap Çoban daha önce köylülerle konuşmak istediğinde ondan uzak durmuşlardı. Şimdi uzak durma sırası Arap Çobana gelmişti. Bunu isteyerek yapmasa da sırrını bir şekilde saklaması gerekiyordu.

Arapapıştı Kanyonu


Arapapıştı Kanyonu


Zamanla ölen hayvanlar çoğaldıkça, kuraklık arttıkça köylüler Arap Çoban ile konuşup sırrını öğrenmek için daha da ısrarcı olmaya başlarlar. Daha önce ten renginden dolayı aralarına almadıkları çobanı şimdi kendilerini yaşadıkları bu felaketlerden kurtaracak biri olarak görüyorlardı. Arap çoban öncesinde kendisine iyi davranmayan köylüleri yine de kıramamış ve onlara yardım etmeye karar vermişti. Arapapıştı tepesi iki ayrı tepeden oluşur. Bu tepeler arasındaki boğazdan Akçay akıyordu.

Fakat yaşanılan kuraklıktan Akçay da nasibini alıp kurumaya başlamıştır. Arap çoban gecenin bir vakti hayvanlarını alarak bu tepelerin birine getirir, kendisi de bakracını alır, ayaklarını açarak birini bir tepeye diğerini de bir tepeye koyarak kuruyan Akçay’dan bakracına çakıl taşlarını toplamaya başlar ve taşları tepeye doğru atardı.

Her gün uzun uzun kuraklık bitsin diye Allah’a yalvarırdı. Çakıl taşlarını attığı yerlerden şelaleler akmaya, otlar büyümeye başlamıştı. Köylüler kuraklıktan Arap çobanın yardımı ile kurtulur. Fakat bu böyle çok uzun sürmez Arap çoban sırrının ortaya çıkmasından dolayı bir gün tepenin birinde bir ağacın altında, Allah’a yalvardığı bir anda ruhunu teslim eder. Köylüler tarafından Allah’a yalvardığı ağacın altına gömülür. Bu hikâyeye göre de kanyonun adı Arapapıştı Kanyonu olarak kalır…

Arapapıştı Kanyonun’da Neler Yapılır

Araprapıştı Kanyonu’na gitmek için Mart, Nisan ve Mayıs Aylarını tercih etmelisiniz. Çünkü kanyon sularının yüksekliği bu aylarda ambiyans daha iyi oluyor. Diğer aylarda su kaynakları tarımsal sulamada kullanıldığı için su seviyesi düşüyor. Kanyonun güzelliğini en iyi bu aylarda fotoğraflayabilirsiniz. Kanyonda tekne turu yapabilirsiniz. Ortalama 2 saat süren tekne turuna katılmadan önce yanınıza yiyecek içecek almak isterseniz hazırlıklı gitmenizde yarar var. Teknelerde bu gibi ihtiyaçlarınızı karşılamayabilirler. Tekne turu sırasında kanyonun yüksek kayalarının arasında oyulmuş bir manastır ve kaya mezarları göreceğiniz tarihi kalıntıları göreceksiniz. Kanyon çevresi kamp yapmak için uygun olduğu için kamp ve dağ yürüyüşü de yapabilirsiniz.



Arapapıştı Kanyonu


Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu Seyir Terası

İki şehir arasında kalan turkuaz suları ile ziyaretçilerini büyüleyen Arapapıştı kanyonunu bir de bir tarafı kanyon bir tarafı göl manzaralı seyir terasından görmelisiniz. İki şehir dedim çünkü seyir terası Aydın ve Denizli illeri arasında kalan kısımda bulunuyor. Aydın ve Denizli Belediyeleri bu doğal güzelliği paylaşamadığı için çevresine yapılanbungalov evler ve düzenlemeler de yarım kalmış. Kanyona giden yolu da bu yüzden toprak ve bozuk bir yol olarak bırakılmışlar.

Ufak bir not: Seyir terasına giderken mutlaka navigasyona Arapapıştı seyir terası yazarsanız kolaylıkla bulabilirsiniz.


Arapapıştı Kanyonunda Ne Yenir?
Kanyon çevresinde bulunan restoranlarda bıyıklı yayın balığı yiyebilirsiniz. İsterseniz dönüş yolunuzun üstünde pideleri ile meşhur olan Aydın’ın ilçelerinden birine uğrayıp pide yiyebilirsiniz
 
Geri
Üst Alt