Greyfurtun faydaları nelerdir?

Katılım
1 yıl 4 ay 5 gün
Mesajlar
302
Tepkime puanı
103
351620.jpg


Meyveler; pek çok vitamin ve mineralin, aynı zamanda da diyet liflerinin temel kaynaklarını oluşturması nedeniyle günlük olarak düzenli tüketilmesi gereken besinlerdir. Bunlardan bir tanesi olan greyfurt, turunçgiller ailesine ait bir meyve türüdür.

Greyfurtun Faydaları Nelerdir?

İçerdiği makro ve mikro besin öğelerinin çeşitliliği nedeniyle greyfurt, sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getirebilen meyve türlerinden bir tanesidir.

Greyfurtun faydaları nelerdir sorusuna yanıt teşkil edebilecek en önemli greyfurt yararları arasında ise şunlara yer verilebilir:


  • Kalorisi düşük, besin değeri yüksek bir besin olması, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olması sayesinde kilo kontrolünü sağlamayı kolaylaştırabilir.
  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminin çalışma düzeninin korunmasında katkıda bulunabilir, kabızlıkla mücadeleyi destekler.
  • C vitamini ve A vitamini içeriğinin yüksek olmasından kaynaklı güçlü antioksidan özellikleri ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkıda bulunur. Bu sayede enfeksiyon hastalıkları ve kanserle mücadeleyi destekleyebilir.
  • Kandaki insülin düzeyinin dengelenmesi, insülin direncinin hafifletilmesi ve bu sayede kan şekerinin kontrol altında tutulması üzerinde olumlu etkiler oluşturabilir. Böylelikle diyabet hastaları ve insülin direnci tespit edilmiş kişilere fayda sağlayabilir.
  • Kan basıncının dengelenmesini kolaylaştırması, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olması gibi etkileri sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasında etkili olabilir. Kalp krizi ve felç gibi olasılıkların azaltılmasına yardımcı olur.
  • Cildin ana destek sistemini oluşturan kolajen proteininin üretiminde görev alan C vitaminini bolca içerdiğinden cilt sağlığının korunmasına katkı sağlar. Akne ve cilt kusurları ile mücadeleyi destekleyebilir.
Greyfurt Suyu Faydaları Nelerdir?


Greyfurtun faydalarının büyük bir kısmı, greyfurt suyu faydaları olarak da kabul edilebilir. Ancak greyfurt meyvesini tümüyle tüketmek ile suyunu sıkarak tüketmek arasındaki en önemli fark sıkma meyve sularında lif içeriğinin kaybolmasıdır. Greyfurtun suyu sıkıldığında içeriğinde yer alan diyet lifleri kaybolduğundan glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme hızı) artar, kabızlığı önleyici ve sindirim sistemini hızlandırıcı etkileri ortadan kaybolur.

Öte yandan greyfurt suyu, bir bardak içerisinde daha fazla greyfurtun vitamin ve mineral içeriğini alabilmenize imkan tanır. Bir diğer deyişle greyfurtu meyve olarak tüketmeye oranla daha yoğunlaştırılmış bir etki sağlayabilir. Ancak bunun için meyvenin metal malzeme ile temas etmeden sıkılması, taze olarak sıkıldıktan sonra bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde C vitamini başta olmak üzere çeşitli vitamin ve mineral içeriklerinde değişen oranlarda kayıplar oluşacağından besin değeri azalacaktır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt