Kadınlar Neden Şişmanlıyor ve Sebepleri

Katılım
1 yıl 17 gün
Mesajlar
366
Tepkime puanı
123
Kadınların kilo almasında pastalı çörekli 'gün'lerin ve hareketsizliğin payı büyük

Kadının doğumla başlayan hayatı çeşitli evrelerden oluşur ve kadın için bu evrelerin her birinde beslenme düzeni oldukça önemlidir. İlk âdet kanamasıyla doğurganlık hayatı başlayan kadının hayatında gebelik ve emziklilik gibi önemli dönemler vardır.
Vücut yağ miktarları daha doğdukları ilk günden itibaren erkeklerden daha fazla olan kadın bedeninin bu dönemlerden minimum düzeyde etkilenmesi, bebeğini sağlıklı şekilde dünyaya getirip ona süt vererek sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi, menopozla gelen olumsuzluklardan minimum düzeyde etkilenmesi ve sağlıklı bir yaşlılık süreci geçirmesi beslenmesiyle yakından ilişkilidir.

Ülkemizde durum
Obezite, genel olarak dünyadaki gelişmiş toplumlarda erkeklerde, gelişmekte olan toplumlarda ise kadınlarda daha sık görülmektedir.


Türk kadınlarında obezite sıklığı yüzde 33 iken, erkeklerde yüzde 13 civarındadır. Bu farklılığa, eğitim, gelir düzeyi, sosyal durum, doğum sayısı, diyabet gibi hususlar yol açmaktadır.
Mutfakta geçirilen sürenin uzun olması nedeniyle yapılan atıştırmalar, kabul günlerinde tatlı ile hamur işlerinin fazla miktarlarda tüketilmesi, gelişen teknoloji ile birlikte ev işlerinin büyük çoğunluğunun makineler aracılığıyla gerçekleştirilmesi ve yapılan fiziksel aktivite oranının düşük olması gibi nedenler ev kadınlarının çalışan hemcinslerine oranla kilo alma risklerini de artırmaktadır.
Sağlığın korunmasında beslenmenin çok önemli yeri var ve ev kadınları beslenme konusunda bilinçlendirilmelidir.

Beslenme ve öneriler
Yapılan fiziksel aktivite miktarı artırılmalıdır. Haftada en azından 3 gün düzenli olarak 30- 45 dakika yürüyüş veya egzersiz yapılabilir.
# Özellikle kabul günleri kilo almak için büyük etkendir. Çünkü kadınlar yemek hazırlama yarışına girer. Oysa daha az kalorili ve lezzetli mönüler hazırlamak mümkündür. Kek, kurabiye yerine taze meyve, sebze ve salatalar tercih edilebilir.


Ev kadınlarının bir diğer yanlışı, aile bireylerinin tabakta bıraktıklarını yemeleridir. Uygun porsiyonlarla servis hem israfı, hem de fazladan enerji alımını önler.


ALINTI
 
Katılım
1 yıl 17 gün
Mesajlar
366
Tepkime puanı
123
Şunlara değinmeden geçemeyeceğim; bazen kadınsal rahatsızlıklar (PCOS gibi), hormonal problemler yada değişimler, gebelik, lohusalık, PMS dönemleri kadınlarda sağlıklı veya sağlıksız kilo alımına sebebiyet verebilir. Kilolu bir kadın gördüğümüzde "dünyayı yemiş herhalde", "günlere gitmekten" gibi cümleler kurmadan önce bunları göz önünde bulundurmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın bedeni sadece "çok yemiş kilo almış" gibi basit ve kalıplaşmış cümlelerle ifade edilemez. Bir çok sebep barındırabilir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt