Kişisel gelişimin temel yapı taşları

Katılım
1 yıl 4 ay 14 gün
Mesajlar
302
Tepkime puanı
103
Bilinçli kişilik gelişimi üç aşamadan oluşan bir süreçtir: kendini tanıma, kendini kabul etme ve kendini değiştirme. Bu üç alan aynı zamanda kişilik gelişiminin de temelini oluşturur.

Psikoloji, kişilik gelişiminin bu üç ayağı arasında yakın bir bağlantı görür. Birbiri ardına “işlenemezler”, ancak yakından iç içe geçmişlerdir. Kişisel gelişim yoluyla kendinizi değiştirmek ve belirli hedeflere ulaşmak istiyorsanız, aşama modelinden tamamen geçmelisiniz.

Kendini tanıma​

İlk aşama, her zaman olduğu gibi en önemlisidir: öz-farkındalık.

Kendi zayıf yönlerinizi ve potansiyelinizi bilmiyorsanız, belirli bir özelliği değiştirmeye nasıl odaklanacaksınız?

Bazı insanlar günlük yaşamda acı çeker ve kendileriyle iyi anlaşamazlar. Ancak günlük yaşamdaki bu zorlukların neden kaynaklandığını da bilemezler. Bu yüzden kişiliğinizi geliştirmeye başlamadan önce kendinizi tanıyın. Kim olduğunuzu ve gerçekte neyi başarmak istediğinizi öğrenin. Kendi kişiliğinizi bilinçli olarak incelemek, kişisel gelişimdeki ihtiyaçlarınızı ve hedeflerinizi anlamanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlardan veya aile üyelerinden gelen geri bildirimler, hatta diğer insanlarla yapılan karşılaştırmalar bazen sizin oldukça önemli bilgiler elde etmenizi sağlayacaktır.

Kabullenme​

Farkına vardıktan sonra doğrudan değişime gitmek istiyorsanız, kişilik gelişiminin bir sonraki adımına, yani kendini kabullenme aşamasına atlarsınız. Ne de olsa, kişilik gelişimi bir gecede gerçekleşmeyen bir süreçtir. Bir değişimin gerçekten sürdürülebilir olması için, kendini kabul etmeyi asla unutmamalı veya görmezden gelmemelisiniz. Aksi takdirde, istediğinizden daha erken eski kalıplara geri dönersiniz. Ayrıca kendinizi huylarınızla kabul ederseniz süreç çok daha keyifli geçecektir emin olun. Bu arada, kendini kabul etmek, onu aniden harika bulduğunuz veya zayıflıklarınız için kendinizi şeytanlaştırmanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine, “Evet, bu benim ama bu beni kötü bir insan yapmaz. Ancak yine de gelişebilir ve daha mutlu olabilirim,” diyebilir ve durumunuzu bu şekilde kabullenebilirsiniz.

Kendini değiştirme​

Son adım, kişisel dönüşümü başlatmaktır. Ancak bu, ancak kişilik gelişiminiz için önceden kendinize net hedefler koyarsanız mümkündür. Mevcut durumda tam olarak neyi değiştirmek istediğinizi düşünün. Örneğin, bu, yabancı dil gibi belirli beceriler veya işte kullandığınız belirli teknikler ve yöntemler olabilir. Ayrıca, örneğin fitness veya yeme alışkanlıkları açısından mevcut güçlü yönlerinizi geliştirebilir veya zayıf yönleriniz üzerinde çalışabilirsiniz. Kendinize belirli bir hedef belirlemeniz bu konuda ilerlemenizde size yardımcı olacaktır. Genel olarak, kişilik gelişiminin bu ayağı için çok sayıda potansiyel görev alanı örneği vardır. Aşağıdakiler kendinizi değiştirme aşaması için geçerlidir: yeni şeyler deneyin, konfor alanınızı terk edin ve korkularınızla yüzleşin. Yeni düşünme biçimleri oluşturmanın tek yolu budur.
 
  Benzer konular Forum Tarih
Kişisel Gelişim 0 144
Kişisel Gelişim 0 262

Benzer konular

Geri
Üst Alt