Mutfakta hayatınızı kurtaracak 25 pratik bilgi

Katılım
1 yıl 4 ay 24 gün
Mesajlar
254
Tepkime puanı
167
-Lezzetli patates için...
Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun.Hem rengi sapsarı kalır,hem de lezzeti daha da ön plana çıkar.

-Lezzetli salatalar için...
Salatanızın lezzetli olmasını isterseniz,evvela sirkeyi veya limonu tuzla karıştırıp dökmeli sonra zeytinyağı eklemelisiniz.

-Beşamel sos yaparken...
Tuz bazen sütü keser.Bu nedenle,beşamele ve diğer sütlü soslara,kıvamı bulduktan sonra tuz ekleyin.

-Ciğer kızartırken...
Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için,kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ekleyiniz.

-Tuzun ayarı kaçtıysa...
Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın.Fazla tuzu kesecektir.

-Pilavı tekrar ısıtırken...
Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini korur.

-Domatesi kolay soyabilmek için...
Domatesin kabuğunu kolay soyabilmek için kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzeyinde gezdirin.

-Çatlamış yumurtayı haşlamak istiyorsanız...
Çatlamış yumurtayı haşlamak için, çatlamış yerine bir dilim limonu sürünüz. Ardından yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya (kaynar değil) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra yumurtanız hazır hale gelecektir.

-Mükemmel yumurta pişirme yöntemi...
Yumurtayı tavaya kırın fakat yağ yerine az miktarda su koyun. Bu sayede yumurtanız daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.

-En iyi ayva reçeli için...
Ayva reçeli yaparken eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz,kaynayan şeker,suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır.Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı,hafif ateşte 2 saat pişirilmelidir.O zaman rengi de güzel olacaktır.

-Gözleriniz yaşarmadan soğanı nasıl doğrarsınız?
Soğanı doğramadan önce 30 dakika dondurucuda bekletirseniz gözleriniz yaşarmayacaktır.

-Meyvelerin daha çok suyunu çıkarmak için...
Eğer limonunuzu sıktınız, fakat son damlaları da kullanmak istiyorsunuz. O zaman limonu buzdolabında bir süre bekletin, daha sonrasında ise mikrodalgaya koyup 20 saniye kadar bekletin. Çıkarınca limonun kalan son damlalarını rahatlıkla sıkabilirsiniz.

-Yumuşak peynirleri nasıl rendelersiniz?
Peynirinizi 1-1.30 saat kadar buzlukta bekletin. Buzlukta bekleyen peynir sertleşir ve daha kolay bir şekilde rendelenir.

-Bütün tavuğu nasıl kızartırsınız?
Tavuk gibi yiyecekleri fırında pişirmek istiyorsanız, onları göğüslerinin üzerine doğru tepsiye yatırmalısınız. Bu sayede tavuğunuz hem hızlı hem de her tarafı eşit şekilde pişecektir.

-Kağıttan kek kalıbı
Eğer elinizde kek kalıbı kalmadıysa sizde yağlı kağıtlardan istediğiniz boyutlarda ve şekillerde kalıplar yapabilirsiniz.

-Nar ayıklamanın en kolay yolu...
Nar ayıklamak bazılarımız için çileye dönüşebilir. Üstüne bir de suyu kıyafetinize sıçradıysa işte en kötüsü de o. Halbuki narı ayıklamak tahmin ettiğiniz kadar zor değil. Tek yapmanız gereken narı ortadan ikiye ayırmak ve kaşık ile arkasına vurmak.

-Dondurmayı servis ederken...
Dondurma yemek çok güzel olsa da içinde ne olduğunu bilmediğiniz dondurma pek iyi bir fikir olmayabilir. Evde pratik bir şekilde kendi elleriniz ile hazırlayabileceğiniz dondurma bu dondurma tarifi ailenize hep sağlıklı bir tatlı alternatifi sunmanıza yardımcı olacak hem de sizi mutfağın kraliçesi yapacak. Yapılışı: Salep ile toplar yapın, arasına muzu ince ince dilip karıştırın, sonra da buzluğa atın. Dondurma!

-Streç folyoyu kullanırken...
Streç folyoyu buzdolabında saklarsanız kullanmanın daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.

-Izgarayı kolay temizlemek için...
Izgarayı temizlemek için soğan kullanabileceğinizi daha önceki galerilerimizde yer vermiştik, şimdi de gelin etin daha lezzetli olmasının sırrını öğrenelim. Izgaraya limon sürdüğünüz takdirde, etin ızgaraya yapışmasını engellemiş olursunuz.

-Pişmiş yiyecekleri tekrardan ısıtmanın doğru yolları...
Pizza veya diğer pişmiş yiyecekleri mikrodalgada tekrardan ısıtmak istiyorsanız, yanına bir bardak su koyun bu nem oluşumunu sağlayacak bu da yiyeceklerin kurumasını engelleyecektir.

-Metal mutfak ürünlerini önceki parlaklığına nasıl geri döndürebilirsiniz
Mutfak eşyalarını parlatmak için sirke ve su yeterli olacaktır, tamamen kurulamayı unutmayın.

-Ellerinizi hoş olmayan kokulardan arındırma yolu
Elden uzun süre gitmeyen yemek kokularını gidermek için ellerinizi limon suyuyla ovabilirsiniz.

-Ahşap doğrama tahtalarını temizlemenin doğru yolu
Zamanla kötü koku oluşturan tahta kaşıklarını suda kaynatıp güneşte kurutmak kokularını giderir.

-Makarna haşlarken dikkat etmeniz gereken şey...
Eğer makarnanız haşlanırken mutfakta duramayacaksanız ve suyun taşmasından korkuyorsanız, tencerinin üzerine yatay şekilde tahta kaşık koyun. Kaşık makarna suyunun taşmasını engelleyecektir.

-Mandalina kabuğunu kolay soymanızı sağlıyor
Mandalinaları kolayca soymak için 20 saniye mikrodalga fırına koyun.

-Sebzelerin içini temizlerken
Sebzelerin çekirdekli kısımlarını dondurma kaşığıyla çıkarabilirsiniz.

-Nane, fesleğen gibi otlar nasıl saklanır?
Nane, kekik gibi otları uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka buz küplerinde suyla veya zeytinyağıyla dondurarak saklayın. Çünkü bu yöntem otların taze kalmasını ve vitaminini kaybetmemesini sağlayacaktır.

-Zor kesilen ot-sebzeler için...
Sebze meyve kesmek el becerisi ve hızlılık isteyen bir iş. Ama merak etmeyin; bunun da kolay bir yöntemi var. Sebzeleri bu şekilde kesmek sizi usta bir şeften farklı kılmayacaktır.

-Ahşap kaşıkları yeni gibi yapmak için...
Zamanla kötü koku oluşturan tahta kaşıklarını suda kaynatıp güneşte kurutmak kokularını giderir.

-Döküm tavaları temizlemenin doğru yolu
Dökme demir tavanın zamanla paslanmasını önlemek için sürekli bulaşık deterjanıyla yıkamayın. Bunun yerine yemek tuzu kullanın. Bu yöntem aynı zamanda pişirme sırasında kullanılan baharatlar yüzünden tavada oluşan kalıcı kokuları ortadan kaldıracaktır.

-Yemeğin yağını azaltmak için...
Yemeklerin üstündeki fazla yağı almak için buzu ince bir beze sarıp yağlı kısımlara dokundurun.

-Yumurtaları daha kolay soyabilirler...
Yumurtaların daha kolay soyulmaları için kaynattığınız suya karbonat ekleyin.

-Kabuklu fıstıkları saklamanın doğru yolu...
Kabuklu fıstıkların besinsel değerlerini, tadını ve aromasını korumak için dondurarak saklayın. Dondurucuya yerleştirmeden önce onları kapalı kaplara koyun. Kaplara koymadan önce fıstıkları kavurmanıza gerek yok, fıstıklar taze ve çiğ olmalıdır.

-Tarif kitabınızı nasıl temiz tutarsınız?
Yemek yaparken çoğu zaman tarif kitabı ya da notlar kullanırız ve bunların da kirlenmemesi için bir şeyler yapmak isteriz. Bunun için mandallı askılıklar tüm işinizi görecektir. Mandallara kitabı yerleştirmeniz daha sonrasında ise askıyı mutfak dolaplarına asmanız işinizi görecektir.

-Sosis kızartırken...
Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel iğneyle birkaç yerden deliniz.
 
Geri
Üst Alt