Alkanlar - Metan

Katılım
1 yıl 5 ay 12 gün
Mesajlar
688
Tepkime puanı
211

METAN​

Ad:  metan1.JPGGösterim: 687Boyut:  24.1 KB

Volta tarafından 1778'de bulunan metan, organik maddelerin mayalanarak (bataklık gazı, doğal gaz) ya da pirolize uğrayarak (aydınlatma gazı, rafineri gazı) bozunması sonunda oluşur. Güneş sisteminde, dış gezegenlerin (Jüpiter, Uranüs, Satürn, Neptün) atmosferinin en önemli bileşenidir.

Metan, 1 000 °C'ın hemen üzerinde karbon ve hidrojenin bileştirilmesiyle elde edilebilmesine rağmen, doğal ve sanayisel kaynakları öylesine boldur ki, kullanımını sınırlayan başlıca etken taşıma zorluğudur (metan sıvı halde, gaz boruhatları ve metan tankerleriyle taşınır).
Metan, havada soluk alevle yanan hafif kokulu bir gazdır.

Atmosfer basıncında -164 °C’ta sıvılaşın Yandığında enerji üretmesi, kullanımının en önemli nedenini oluşturur:
CH„ + 202 - C02 + 2H20. Ancak metan yüksek sıcaklıkta suyla dönüştürüldüğünde karbonmonoksit ve hidrojen (CH4 + H20 - CO + 3Hj), 2 000 °C'a doğru yükseltgen piroliz işlemine uğratıldığında asetilen vermesi (2CH4 + 3/202 - C2H2 + 3H20) bakımından özellikle petrokimya sanayisinde hidrojen ve karbon üretiminde çok önemli bir kaynaktır.

Klorla tepkimeye girerek çeşitli ornatma türevlerinin elde edilmesini sağlar: bunlar, soğutucu bir etken olan metil klorür (CH3CI) ile tutuşmayan çözücüler olarak kullanılan metilen klorür (CH2CI), kloroform (CHCI3) ve karbon tetraklorürdür (CCI4). Nitrik asidin etkimesi sonucu sanayide çözücü ve ara madde olarak değerlendirilen nitrometanı (CH3N02), kükürt trioksitle tepkimeye girdiğinde metan-sülfenik asidi verir.

Metan molekülünün yapısı
Metan, kimyasal formülü CH4 olan bileşiktir. Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğal gazın bir bileşenidir ve önemli bir yakıttır. Oksijenin varlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksit ve iki mol su açığa çıkar:
CH4 + 2 O2 → CO2 + 2H2O
Metan, Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biridir. Ayrıca çöplerdeki metandan yakıt elde edilebilir.

Kaynak: Büyük Larousse​
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt